Nocleg, jedzenie, atrakcje wodne?
31.08.2021

Szukasz w Google frazy „restauracja Mikołajki”? Chcesz miło spędzić czas, dobrze zjeść, nacieszyć się atmosferą miejsca, w którym obsługa wie, że jest dla ciebie, a nie odwrotnie? Śpieszymy z pomocą.

Oto nasz subiektywny przewodnik po restauracjach Grupy Amax. Przedstawiamy siedem fantastycznych restauracji. Sześć z nich w ścisłym centrum Mikołajek i jedną w leżących nieopodal Starych Sadach. Na co możesz liczyć? Poniżej przedstawiamy różne kuchnie, miejsca z różnym charakterem i na różną kieszeń. Od barów i tawern, po wyszukane restauracje z dużymi aspiracjami. Czy będziesz miał ochotę na burgera z frytkami, pizzę, pierogi, mazurskie ryby, czy szampana i cygaro, w Mikołajkach znajdziesz knajpę, która spełni Twoje oczekiwania. Co je łączy? M.in. szef gastronomii, świetne i świeże składniki, przyjazna obsługa i wspólny program lojalnościowy.

1/7 Restauracja Sielawa
Plac Wolnosci 13,
11-730 Mikołajki
+48 600 884 784
restauracje@grupaamax.pl
(strona restauracji i pełne menu)

W krajobraz miejscowości wpisana jest jedna z najstarszych restauracji w Mikołajkach – Restauracja Sielawa. Budynek, w którym się mieści zobaczycie na większości starych fotografii miasta i na przedwojennych pocztówkach. Sielawa to kwintesencja Mikołajek – historyczny obiekt, stylowe wnętrza tworzące niepowtarzalny klimat, położenie tuż przy pieszej kładce, taras nad samym brzegiem jeziora przy promenadzie, widok na jezioro i przepływające obok jachty i statki, a do tego dania, bazujące na bogactwie mazurskich jezior. Wszystko razem sprawia, że czas spędzony w Sielawie staje się kulinarnym doznaniem.

Co w menu?

Restauracja serwuje dania kuchni polskiej i środkowoeuropejskiej, w tym dania wegetariańskie. Na szczególną uwagę zasługują zachwalane przez restauratorów i klientów restauracji dania z mazurskich ryb: deska ryb dla dwojga, zupa rybna, smażone: sandacz, sielawa, okoń, pstrąg. W menu znajdziecie również szeroką ofertę pierogów, placków, mięs, świeże lemoniady i 14-dniowe piwo Tyskie z tanka. Jak zachwala restauracja – jedyne na Mazurach.

Ciekawostki
💡 Czy wiecie, że… Sielawa pamięta czasy, kiedy most przemierzały konne furmanki, a kobiety w długich sukniach tańczyły na tarasie walca? Dzisiaj można tam usiąść na tarasie nad samym brzegiem jeziora z widokiem na przepływające jachty i statki.
💡 Czy wiecie, że…w restauracji Sielawa zobaczcie pozostałości bunkra? Bunkier, w który wkomponowano restaurację „Sielawa” powstał zapewne w 1925 lub 1926 r. Dla zamaskowania bunkier ukryto w obrysie budynku mieszkalnego.

A co o Sielawie piszą klienci?

"REWELACJA ! Pysznie! Obsługa mistrzostwo! Z czystym sercem polecam wszystkim ! Wszyscy zadowoleni ze swoich dań, majstersztyk!"

"Cuudo… Jak zawsze świetnie, pysznie i doskonałą obsługa, deska ryb jak zawsze świetna, no i oczywiście Tyskie z Tanka, wracamy tu co roku… Polecam"

"Obsługa kulturalna i szybko wykonane zamówienie. Menu zróżnicowane, coś dobrego dla każdego. Pyszny sandacz i polędwiczki. Piwo 14-dniowe świetne. Polecam!"

2/7 Restauracja „Nóż w Wodzie”
ul. Kajki 62/64,
11-730 Mikołajki
+48 721 994 900
kurortkameralny@grupaamax.pl
(strona restauracji i pełne menu)

Na drugim biegunie jeśli chodzi o czas funkcjonowania jest nowiutka, bo otwarta w czerwcu 2020, restauracja „Nóż w Wodzie”, będąca częścią kompleksu hotelowo-restauracyjnego Kurort Kameralny. Kurort Kameralny i Restauracja Nóż w Wodzie położone są na promenadzie nad Jeziorem Mikołajskim. Równie nowej co sam obiekt, bo oddanej w nowej, pięknej odsłonie również na sezon 2020. Nowoczesna i ciekawa architektura sprawnie łącząca stare i nowe, świetne wnętrza, przemiła obsługa i przepyszne dania slow food to znaki szczególne restauracji o wysokich aspiracjach. To nie powinno dziwić, bo to perła w koronie Grupy Amax, prowadzącej liczne restauracje i ośrodki wypoczynkowe w okolicy.

Dlatego też naturalną rzeczą jest, że bezpretensjonalna kuchnia oparta głównie na lokalnych i wyłącznie naturalnych składnikach oraz produktach pozbawionych sztucznych dodatków, to dzieło zarządzającego gastronomią Grupy Amax, Marcina Bały oraz szefa kuchni Noża w Wodzie – Przemysława Rybickiego.

Co w menu?

W krótkiej karcie dań znajdziecie potrawy umiejętne łączące fine dining z wykorzystaniem lokalnych produktów, m.in. stek z regionalnie hodowanej jałówki, filet z sandacza prosto z mazurskiego jeziora czy pierś z kurczaka z lokalnej hodowli. Każde z dań warte grzechu, dobrze prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Istna rozkosz dla kubków smakowych. W karcie nie zabrakło też klasycznych dań w ciekawej aranżacji – żeberka z grilla serwowane z białą kapustą marynowaną w czerwonym winie i z wyrazistym, acz delikatnym sosem barbeque, czy też bardziej wyszukanych pozycji jak krewetki z chorizo serwowane na komosie ryżowej.

Na klientów czeka również bogata karta win i doborowa obsada alkoholi. Amatorom mocniejszych trunków może przypaść do gustu choćby 20-o letni rum Dictador na lodzie czy szeroka oferta whisky i wódek.

Goście Kurortu kameralnego oraz przechodnie z przyjemnością jedzą tu również śniadania, nie przypadkiem nazywane na Booking.com „fantastycznymi”. W odniesieniu do Noża w Wodzie to określenie z pewnością nie jest na wyrost.

– Nieprzypadkowo nazwa naszej restauracji zaczerpnięta jest z tytułu słynnego filmu, który był przed laty kręcony na Mazurach. Wystrój restauracji zrobiony jest w oryginalnym stylu filmowym, nawiązującym do kina lat sześćdziesiątych (opowiada na łamach Forbsa Marek Pawłowicz, manager Kurortu Kameralnego) – Nasi goście mogą liczyć na wysoką jakość serwowanych dań, które przygotowywane są przez doskonałego szefa kuchni. Nasi goście będą mogli korzystać z tarasu, z którego roztacza się piękny widok na jezioro Mikołajskie.

Muzyka na poziomie

Świetnego, nie tylko pierwszego wrażenia, dopełnia przemiła obsługa i pozytywnie wyróżniająca tę mikołajską restaurację muzyka sącząca się z głośników niezależnie od pory dnia. Niezbyt głośna, nie kontrowersyjna nawet gdy słychać bardziej progresywne utwory, nienarzucająca się, ale absolutnie nie nijaka. To żaden muzak jak w wypadku wielu innych restauracji. Mile wypełnia ciszę a jednocześnie nie stara się zagłuszyć rozmów.

W ciągu dnia można również posłuchać dobrej selekcji utworów filmowych oraz klasyki muzyki rozrywkowej granej na żywo na pianinie. To kolejny duży plus. Z kolei w czwartkowe, piątkowe i sobotnie wieczory nastrojowych lub jazzujących koncertów z aranżacjami muzyki pop.

Restauracja Nóż w Wodzie to kolejna pewna pozycja na naszej liście. Miejsce warte wielokrotnych odwiedzin.

3/7 Restauracja CITY
Plac Wolnosci 8,
11-730 Mikołajki
+48 87 737 71 14
restauracje@grupaamax.pl
(strona restauracji i pełne menu)

Wolisz burgera lub pizzę? Restauracja City jest w sam raz dla Ciebie. To jedna z niewielu całorocznych restauracji w Mikołajkach. Znajdziesz ją w samym centrum Mikołajek, na rynku tuż przy fontannie Króla Sielaw – symbolu Mikołajek. Przyjazne wnętrze i rozległy taras z widokiem na rynek i fontannę pozwalają miło spędzić czas w oczekiwaniu na posiłek i czynią ucztę jeszcze przyjemniejszą.

Co w menu?

City serwuje kuchnię amerykańską, polską i europejską, inspirowaną bieżącymi trendami. Tutejszą specjalnością są burgery, uchodzące za najlepsze w Mikołajkach i równie doskonała włoska pizza z pieca. Dużym uznaniem cieszy się również wybór śniadań, z nazwami wprost od stolic, które stanowiły inspirację dla ich kompozycji. Dla przykładu „Warszawa” to jajecznica, wędlina, pomidor, ogórek, szczypiorek, masło, koszyk pieczywa, „Paryż” – croissanty, owoce, konfitura , a „Stambuł” – szakszuka czyli jajka sadzone na ostrym sosie pomidorowo-warzywnym z grzankami. A gdy o śniadaniach mowa, do dyspozycji mamy tu oczywiście evergreeny na dobry początek dnia, czyli jajecznicę, granolę z owocami i gamę bajgli – przepysznych kanapek, które po entuzjastycznym przyjęciu weszły na stałe do karty dań.

Ale w bogatym menu „City” znajdziecie również zupy, sałaty, makarony, smażone ryby i krewetki oraz szeroki wybór mięsnych dań głównych oraz przepyszne desery.

Miejscowi i turyści wracający do Mikołajek mówią, że to miejsce kultowe – musisz je odwiedzić. Jeśli zajrzysz wieczorem masz spore szanse trafić na, często obecną w City, muzykę na żywo.

Warto, polecamy.

4/7 Tawerna & Grill Bar ŻAGIEL plus Namiot Club
ul. Kowalska 3,
11-730 Mikołajki
tel. +48 605 686 484
restauracje@grupaamax.pl
(strona restauracji)


Tawerna usytuowana w Porcie Wioska Żeglarska, które jest centrum żeglarskim Mikołajek, w bezpośrednim sąsiedztwie restauracji Lady Mary, o której napiszemy więcej w dalszej części.

„Żagiel” zachwyca Gości typowo żeglarskim klimatem w nowoczesnym wydaniu, świeżością kwiatów, bliskością wody i wybornym menu. W środku lokalu znajdują się dwa bary. Jeden w kształcie łodzi, zacumowanej na stałym lądzie. Nad drugim „zakotwiczyła” stara łódź z drewna, nadająca pomieszczeniu niepowtarzalnego charakteru.
Duża restauracja z ogródkiem zacienionym parasolami z widokiem na port. Tuż obok Bar Namiot Club, w którym wieczorami odbywają się koncerty szantowe, występy zespołów albo imprezy z DJ-em.

Co w menu?

Tawerna Żagiel serwuje kuchnię polską, europejską i amerykańską, z niewielką domieszką kuchni meksykańskiej. Co prawda w restauracji rządzą mięsa i ryby, ale nie zabrakło kilku pozycji dla wegetarian. Karta dań daje szeroki wybór i gdy restauracja przypadnie nowym gościom do gustu, przez dobrych kilka dni mogą próbować co i rusz nowych potraw. W menu znajdziecie m.in. 6 różnych burgerów, w tym wegeburgera i mexicanburgera, 5 potraw z grilla, a wśród nich karkówkę, setka wołowego i pierś z kurczaka, 4 kultowe zupy: pikantną rybną, rosół, żurek i chłodnik oraz wiele innych przysmaków na mniejszy i większy głód. Nawet amatorzy deserów zostaną tu potraktowani śmiertelnie poważnie i będą mogli do woli delektować się słodkimi klasykami: pucharem lodów, tortem bezowym, panna cottą, tiramisu, szarlotką z lodami czy pierogami z jagodami. Wszystko palce lizać!

Poza tym, jak przystało na tawernę, wybór piw i mocniejszych trunków aż nieprzytomnie oszałamia. Bez Żagla Wioska Żeglarska nie była by taka sama. Zajrzyjcie i przekonajcie się sami.

5/7 LADY MARY Grill & Drink Bar
ul. Kowalska 3,
11-730 Mikołajki
tel. +48 605 686 484
restauracje@grupaamax.pl
(strona restauracji)

Restauracja Lady Mary Grill & Drink Bar, podobnie jak opisana wyżej Tawerna ŻAGIEL usytuowana jest w Wiosce Żeglarskiej w Mikołajkach. To w zasadzie letni, jasny i otwarty na otoczenie bar w śródziemnomorskim stylu z przepięknym widokiem na Jezioro Mikołajskie. Goście Lady Mary mogą delektować się egzotycznymi drinkami, regionalnymi potrawami i muzyką i zachwycać się bliskością wiatru i wody.

Co w menu?

Lady Mary serwuje kuchnię polską i europejską. Doceniana jest za smakowite ryby – pstrągi, sandacze, sielawy i okonie, a także za Fit Menu, w którym królują sałaty i świeże koktajle. Ucztę proponujemy zacząć od krewetek w formie przystawki lub klasycznie podanego tatara. Wśród makaronów na wyróżnienie zasługuje czarne spaghetti z krewetkami królewskimi. Policzki wołowe, sandacz czy filet z łososia w teriyaki zaspokoją najbardziej wybredne podniebienia. Ale prawda jest taka, że w Lady Mary każdy znajdzie coś dla siebie. Menu oferuje również dobry wybór deserów z przepysznym tiramisu i fantastycznymi pierogami z jagodami.

Jak przystało na drink bar (to druga natura Lady Mary) w ofercie jest również potężny wybór alkoholi, w tym wielu aperitifów i szerokiej gamy fantazyjnych drinków i koktajli.

Rodzice i ich pociechy z pewnością docenią kącik zabaw. To już druga mocna restauracyjna propozycja Wioski Żeglarskiej i nieodzowny punkt na naszej liście. Cdn., ale już dziś możemy pochwalić się stwierdzeniem, że lepszego wyniku dla zapytania „restauracja Mikołajki” nie znajdziesz. Podobnie jak nie znajdziesz lepszych restauracji, a wybór jest ogromny. Smacznego!